Bloggfunderingar del 2

Del 2 av bloggserien där jag tänker högt om min nuvarande bloggupssättning och vilken plattform jag vill husera bloggen på.

I den första delen skrev jag ned tankar om min nuvarande plattform. Micro.blog. I den här delen tänkte jag titta på vilka konkreta funktioner jag vill plocka med mig vid ett eventuellt byte till en ny plattform. Och även vilka delar jag saknar just nu och som jag vill att den nya plattformen ska vara bättre på.

Vad jag saknar i Micro.blog

Mer funktionalitet kring bloggposter i flera språk

Micro.blog har i nuläget inga möjligheter att associera blogginlägg med vilket språk det är skrivet i. T ex om man vill filtrera blogginlägg på svenska och engelska på olika sätt. Det går att fulhacka sig runt med de inbyggda kategorierna men det blir snabbt ganska stökigt. I den bästa av världar så bör mitt framtida bloggverktyg kunna hantera blogginlägg på två olika språk på olika sätt.

Mer kontroll över presentation och komprimering av foton

Micro.blog har historiskt varit dåliga på att hantera foton. De har använt naiv komprimering och haft problem med att respektera inbakade färgprofiler och färgrymder. Särskilt frustrerande är att bilder förminskas till maximal en bredd på 2048px. 2048px är såklart oftast tillräckligt, särskilt om fotona ska visas i ett mikrobloggsinlägg på en telefon. Men om man vill att fotona ska renderas i Retinaupplösning även på större skärmar så finns det tillfällen där 2048px i bredd inte längre räcker till.

Foton i sådan storlek bör såklart bara serveras till användare med skärmar som kan dra nytta av dem. Vilket för mig till Micro.blogs andra tillkortakommanden när det kommer till foton. De trilskas med att använda förenklade, icke-responsiva, <img>-taggar för att servera bilder. Och även om det såklart går att manuellt ersätta dessa img-taggar med srcset eller <picture> så är det inte ett jobb som någon kan vara särskilt sugen på att göra.

Micro.blog skalar också bort all exif-data ur foton. Detta är absolut ett rimligt standardförfarande men jag skulle vilja ha möjlighet att bibehålla exif-data för att kunna visa upp den i anslutning till ett foto. Till exempel för att visa upp vilken kamera som tagit ett visst foto.

CMS-aktiga funktioner

Då och då saknar jag möjligheten att lägga till fler typer av innehåll på sajten. T ex för att hålla reda på vilka spel jag spelat, filmer jag sett eller böcker jag läst.

Micro.blog har stöd för att hålla koll på vad man läser för böcker. Typ som en GoodReads-light. Men det hade varit trevlig med en plattform där jag hade lite mer frihet att även hålla koll på andra typer av media. Eller, för all del, en helt öppen struktur där man kan skapa upp vilka entiteter man vill. Jag blev väldigt inspirerad av Mike Haynes relativt enkla lösning på samma tema.

En trevligare app

Micro.blog har en helt okej app som gör sitt jobb. Men det är långt ifrån en förtjusande app och jag råkar vara en person som lägger stor vikt vid förtjusande appar.

Vad jag vill behålla från Micro.blog

Fediverse

Jag vill att en eventuell framtida plattform ska kunna prata med Fediverse via ActivityPub.

Men, jag vill inte bara ha en envägskanal där mina inlägg kan basuneras ut i fedivers. Jag vill också kunna följa andra användare, kommentera på deras inlägg och allmänt behandla min blogg som min primära fediverseidentitet. I korthet vill jag slippa ha ett separat mastodonkonto. All microblogging och socialisering ska ske via bloggplattformen.

Det behöver också finnas någon slags app för mig att hålla mig ajour med mina vänner och bekanta. Gärna med möjlighet att posta mikroblogginlägg och foton som publiceras på bloggen.

Indieweb

Fediverse i all ära men jag vill även att min blogg ska stödja Webmentions. Webmentions är en standard för att bloggar ska kunna prata med varandra och där bloggar tillåts kommentera varandras inlägg. En vidareutveckling av Pingback.

Möjlighet att bygga eget tema

Jag är ingen designer men har ändå uppskattat att sitta och pula med layout och utseende på den här bloggen. Det vill jag kunna göra även fortsättningsvis. Det betyder inte nödvändigtvis att jag måste kunna plocka med mig mitt tema, men det ska åtminstone inte finnas några begränsningar i att bygga ett eget tema.

Podcast

Visst, man kan hävda att det inte hänt så mycket på podcastfronten under det här året. Mer än ett första avsnitt. Trots det vill jag att en framtida plattform även ska kunna husera en podcastfeed. Att kunna ladda upp ljudfiler till inlägg är inte tillräckligt, det måste också finnas möjligheter att skapa upp en separat RSS-feed för podcasts med de specialfält som behövs för bildmaterial och annat som gör podcastapparna glada.


Jag har säkert glömt något, jag gör ju nästan alltid det. Men den här listan ger oss åtminstone en fingervisning om vad för funktionalitet jag är ute efter. Den tar vi med oss när vi, i nästa del, tittar på vilka alternativ där ute som kryssar i de flesta av de här rutorna.

Har ni tips på tjänster/plattformar jag bör kika närmare på så hojta gärna till. T ex genom att svara på det här inlägget på Mastodon.