Funderingar kring bloggplattform

De senaste dagarna har jag blivit lite sugen på att utforska alternativ till min nuvarande blogguppsättning. Och det rimligaste är väl att blogga ur sig de här tankarna så att jag får dem ur systemet. Men, jag kommer nog behöva ett par inlägg utspridda över ett par dagar för att kunna tänka färdigt de här tankarna. Hav tålamod.

Min nuvarande uppsättning

I nuläget så huseras den här bloggen av Micro.blog. En bloggplattform sprungen ur IndieWeb-rörelsen och byggd av ett gemytligt litet team som verkligen bryr sig om den öppna webben. Och hittills har Micro.blog tjänat mig väl. Tjänstens fokus på att premiera korta mikroblogginlägg som, vid behov, kan få växa till lite längre blogginlägg har uppmuntrat mig till att blogga mer än jag gjort i några av mina tidigare bloggförsök.

Utöver de här mikroblogginläggen så lade Micro.blog tidigt till stöd för AcitivyPub och Fediverse. Vilket har bidragit till att jag inte heller behövt ha något separat Fediverse- eller Mastodonkonto. Min blogg är mitt primära fediversekonto. Just att inte behöva växla mellan olika plattformar har varit en stark bidragande faktor till att den här bloggen överhuvudtaget hålls uppdaterad.

Med min blogg och den tillhörande Micro.blog-appen kan jag följa, och svara på, vänner och bekantas mikroblogginlägg även om ingen av dem använder Micro.blog. Faktum är att de inte ens behöver känna till att Micro.blog existerar. Det mesta Bara fungerar™.

Det ska vi ha med oss när vi, i nästa del, utforskar vilka funktioner jag saknar i Micro.blog.