Tankar om iPad

Vårt hushåll äger ett par riktigt ålderstigna iPads. Jag har velat uppgradera åtminstone en av dem i flera år. Och särskilt ville jag det under fjolåret. Det var egentligen bara Apple som satte käppar i hjulet för den planen genom att inte släppa några nya iPads alls under 2023. Suget omsattes således aldrig i handling.

Men, efter veckans iPad-event så har suget blossat upp på nytt. Inte egentligen för att jag tycker att Apple presenterade något nydanande och efterlängtat. Snarare på grund av att jag påminns om hur långsam min egen iPad är eftersom att jag nu försöker använda den för att kunna motivera något slags köp.

Det är bara en sak som återstår för mig att reda ut. En liten liten liten petitess. Och det är att svara på frågan: ”Vad tusan ska jag med en iPad till?”

Hade jag varit någotsånär artistiskt lagd så hade kanske Apple Pencil varit tillräckligt för att motivera mig. Hade jag haft ambitiösa skrivdrömmar så hade kanske Magic Keyboard i kombination med iPadens förmåga att fokusera på en app i taget varit tillräcklig. Hade jag jobbat professionellt med foto så hade kanske portabiliteten, Tandem Oled, Pencil och USB-C varit tillräckligt.

Men jag är ingetdera.

Jag är kodknackare. Och jag vill använda en portabel dator till framförallt en sak: då och då vill jag kunna plocka upp den och koda lite på något sidoprojekt jag har liggandes.

iPaden må vara ett acceptabelt substitut till en dator för flertalet kreativa åtaganden. Men när det kommer till att kunna koda på den så känns det alltid som att man behöver vada genom en flod av fulhack.

Således är det kanske inte alls en iPad jag bör köpa. Jag kanske i stället borde köpa mig en personlig laptop. Något helt utan kompromisser på kodfronten och en fullfjädrad förlängning av hemmadatorn.

Det är bara det att jag inte vill ha något kompromisslöst. Jag älskar kompromisser! Särskilt om det är en enhet jag också vill kunna använda på semestrar och helger. Det gör inget att min helg- och semesterdator är sämre lämpad för kod än min hemmadator så länge den faktiskt kan göra det överhuvudtaget. Vilket jag just nu känner att iPaden inte kan.

För mitt ändamål så hade en halvhjärtad kodmiljö på iPaden med råge vägts upp av allt annat jag tycker att den är bättre på än en dator: Läsning, rita, enkel videoredigering.

Men då behöver den bli en smula mer kompromisslös. Bara en smula.

Jag får helt enkelt avvakta till WWDC 2024 innan jag tar ett beslut.