Året i 8279 bilder

Skärmdump på appen Apple Photos som visar en massa små pytteminiatyrer av foton för att få plats med så många som möjligt. Det går inte att se vad det är på dem, mer än att de är många.

Av någon anledning så blev jag lite nyfiken på hur många foton vi har tagit under det gångna året. Och även ni inte delar min nyfikenhet så har ni ingen rätt att vara kräsna. Ni får allt hålla er till godo med de inlägg ni får. 😄

2023 är första helåret med ett delat iCloud-bildbibliotek. En funktion som jag och min sambo använder flitigt. Såpass flitigt att vi i början av året slog i 2 TB-taket (som då var den övre gränsen för hur mycket utrymme som gick att köpa) och fick lägga till ytterligare en 2 TB-prenumeration för att få plats med alla foton.

Så, då är det såklart inte så konstigt att man ställer sig frågan: “Hur gick det sen?”

Kvantitet

Om vi börjar med den rena och skära kvantiteten foton. Hur många foton talar vi om?

Jo. Räkningen slutade på totalt 8279 foton tagna under det gångna året.

58% av den här totalen är tagna med kameran och 42% är tagna med våra telefoner.

Kvalitet

Som en naturlig del av av vår i biblioteketsorganisering så favoritmarkerar vi de foton som vi tycker ”det här känns värt att visa upp”. Favoritsjärnan indikerar att fotot tagit sig över någon slags subjektiv lägstatröskel. Inte att fotot är något slags konstverk. Således kan man utan problem räcka telefonen till en bekant, trycka in på favoritalbumet, och sedan låta personen svajpa mellan foton bäst den vill.

Så, av totalen på 8279 foton. Hur många kvalificerade sig över den här lägstatröskeln?

Svaret är: 1853 stycken.

Dvs ca en femtedel av årets fotoskörd är foton som vi inte räds att visa upp för den som är nyfiken.

Om man bryter antalet favoriter baserat på kameratyp så visar det sig att vi tar betydligt färre favoritfoton med kameran än vi gör med telefonerna.

Kameran står för 856 av de favoriserade fotona medan telefonerna står för 983.

Eller, med andra mått mätt: Enbart 18% av kamerafotona favoriseras i jämförelse till telefonfotona, där 29% av fotona favoriseras.

Det skulle man ju kunna tolka som att vi är duktigare på att knäppa favoriserbara foton med telefonerna än med kameran. Men jag tror att den enkla förklaringen till de här siffrorna är att det är betydligt lättare att riva av många fler foton med kameran vid varje givet fototillfälle.