Vecka 42

Diktering

Till min familjs stora förtret så har den här veckan präglats av att jag stundtals går och talar högt för mig själv i ett försök att lägga mig till en dikteringsvana.

Från och till gör jag sådana här försök. De brukar förstås alltid sluta på samma, oceremoniella, sätt. Efter ett par dagar/veckor så glömmer jag av att funktionen ens existerar och jag återgår till att knappa på som om jag vore oupplyst. Not with a bang but a whimper.

Med en bebis i familjen igen så är det dags för ett nytt försök. Det är numera allt för ofta som en arm/hand är upptagen av en sovande avkomma. Och även om det går att skriva hjälpligt med en hand, särskilt med swipe, så känns det i bland frustrerande långsamt. Särskilt om det är högerhanden som är upptagen och jag tvingas skriva med vänstern.

Som ett brev på posten så har dikteringsfunktionen fått sig ett lyft i iOS17. Den fungerar dessutom förvånansvärt bra på svenska. Förvisso långt ifrån felfritt men ändå betydligt bättre än förr. Kanske till och med såpass bra att den här vanan kan hålla i sig. Vi får låta tiden utvisa det.

Faktum är att stora delar av det här inlägget är dikterat.

Apple Music Discovery

Jag har länge ratat Apple Musics rekommendationsfunktioner. De har rekommenderat lite för mycket musik som jag tyckte var skitbra 2008. Men, i helgen har jag försökt öppna mina sinnen och lyssnat en del på Apples nylanserade (”ny” om man avrundar lite) Discovery station. Hittills måste jag säga att det är ett stort steg framåt i jämförelse med Apples övriga rekommendationsfunktioner.

Även om jag till en början var lite skeptisk till radioformatet – jag hade nog föredragit en spellista om du frågat mig innan – så tycker jag att det passar rätt bra.

Buljongpåse i frysen

Vi brukade vara duktiga på att koka egen buljong på grönsaksrester. Buljong som fryses in och används i allsköns vardagsmat. Men, sedan semestern så har det varit stiltje på den fronten. Trots att diverse grönsaksrester i bland hittar till en liten låda i kylen så hinner de bli gamla. Buljongkok ligger långt ned på prioriteringslistan.

Ett trick som jag plockade upp någonstans är att flytta buljongkollekten från kylen till frysen. Sagt och gjort. När det blir några snoppar kvar från champinjonerna, morötterna eller löken så landar de numera i den nyinstiftade buljongpåsen. När den är full så blir det till att koka buljong i godan ro.

Tittat på

Hitta Nemo

Vi försökte titta på Hitta Nemo tillsammans med treåringen. Vi tog oss nästan igenom den innan det blev läggdags men med facit i hand så lämpar den sig helt klart till lite äldre barn. Det kändes svårt att hänga med ordentligt i vad som hände.

Folk och rövare i Kamomilla stad

Då fungerar Folk och rövare i Kamomilla stad betydligt bättre. Treåringen älskar den.

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Av någon outgrundlig anledning så blev jag sugen på att se den här animerade spindelmannenfilmen från 2018. Och jag är riktigt glad över det infallet. För det första var det en riktigt bra film (om man gillar actionfilmer med superhjältar dvs). Och för det andra så är det uppfriskande att se en animerad storfilm som inte försöker efterapa en pixar-“look”.

Nu ser jag fram emot att se uppföljaren. Spider-Man: Across the Spider-Verse.

True Blood

Vi har tagit oss igenom säsong ett och halkat över till säsong två. Även om ens den första säsongen är svårrekommenderad så hade den ändå någon slags röd tråd inklämd mellan alla obsceniteter. Mystiska mord som behöver nystas upp.

Så här långt så saknas den typen av grundning i säsong två. Händelser avlöser varandra men de känns aldrig särskilt sammanflätade. Det återstår att se om vi håller oss kvar säsongen ut eller om vi hittar något nytt att titta på.