Manuella automatiseringar

Jag är en flitig användare av AirPods vid läggdags. När det är dags att slumra in för natten så åker en av lurarna in i örat för att tankarna ska kunna sväva i väg till tonerna av någon trevlig podd.

Det finns dock risk för volymchock om jag använt AirPodsen under dagen. Fastän att jag vanligtvis lyssnar med ganska sansade ljudnivåer så kan även de mest sansade nivåerna vara för kraftfulla. När jag ska sova vill jag så klart ha riktigt låg volym.

Heureka! Äntligen ett jobb för appen Genvägar.

En skärmdump från appen Genvägar som visar en inringad genväg.

Sagt och gjort. Jag slänger ihop en automation som sätter riktigt låg volym om klockan är mer än 21:30 och körs när telefonen ansluter till mina AirPods. “Det här kommer bli bra” tänker jag sådär självgott om mig själv.

Tills jag testar.

En skärmdump från låsskärmen på en iPhone med en notifikation som frågar om jag vill köra genvägen.

Den som trodde att automatiseringar kunde köras automatiskt trodde uppenbarligen fel. För, i stället för att köra mitt fina skript, så visar iOS upp en notifikation om att min “automatisering” är tillgänglig. En notifikation som jag behöver alltså behöver trycka på för att aktivera.

Trycka.

Med ett köttfinger.

Mitt fina skript, som skulle rädda mig från framtida volymchocker, behöver därmed begravas tills dess att alla “automatiseringar” är likvärdiga och får köra utan någon interaktion från mig som användare.

I soptunnan med det.